Zákusok z jabĺk a snehu – jednoduchý a chutný nápad na dezert

Zdroj: humencan.sk

Zdroj: humencan.sk

Jablková plnka:

  • 1500 g strúhaných jabĺk
  • 1 vanilkový cukor
  • kryštálový cukor podľa chuti
  • 50 g masla
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky škorice

Bielkový sneh:

  • 6 bielkov
  • 125 g práškového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • šťava z polovice citróna
  • štipka soli

Ako budeme postupovať:

  1. Najprv si ošúpeme a nastrúhame jablká na hrubom strúhadle. Dáme ich do hrnca a pridáme k nim cukor, maslo a škoricu. Na miernom ohni ich povaríme. Až jablká pustia šťavu, scedíme ich a necháme vychladnúť. Do šťavy pridáme škrob a za stáleho miešania ho vlejeme k jablkám a uvaríme hustú jablkovú kašu.
  2. Predhrejeme rúru na 180 °C. Vymiešame maslo so štipkou soli a cukrom do peny, následne vmiešame žĺtky a vanilkovú esenciu.
  3. Pridáme jogurt s práškom do pečiva a sódou a za stáleho miešania pridáme aj múku. Vypracujeme tuhšie cesto.
  4. Plech na pečenie (cca 23 x 40 cm) vymastíme maslom a na dno plechu rozložíme cesto, ktoré prstami pritlačíme. Cesto predpečieme v predhriatej rúre asi 25 minút.
  5. Potom plech vyberieme a rozložíme teplú jablkovú náplň. Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
  6. Medzitým si pripravíme bielkový sneh. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny, potom postupne pridávame cukor a citrónovú šťavu a vyšľaháme tuhý sneh.
  7. Vyberieme koláč z rúry a sneh rozotrieme na jablkovú vrstvu. Rovnomerne ho rozotrieme a vidličkou môžete vytvoriť vzory. Plech opäť vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
  8. Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť a potom ho nakrájame na porcie.

zdroj: humencan.sk

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.