Zákusok z jabĺk a snehu – jednoduchý a chutný nápad na dezert
Jablková plnka:
- 1500 g strúhaných jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- kryštálový cukor podľa chuti
- 50 g masla
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžičky škorice
Bielkový sneh:
- 6 bielkov
- 125 g práškového cukru
- 2 vanilkové cukry
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
Ako budeme postupovať:
- Najprv si ošúpeme a nastrúhame jablká na hrubom strúhadle. Dáme ich do hrnca a pridáme k nim cukor, maslo a škoricu. Na miernom ohni ich povaríme. Až jablká pustia šťavu, scedíme ich a necháme vychladnúť. Do šťavy pridáme škrob a za stáleho miešania ho vlejeme k jablkám a uvaríme hustú jablkovú kašu.
- Predhrejeme rúru na 180 °C. Vymiešame maslo so štipkou soli a cukrom do peny, následne vmiešame žĺtky a vanilkovú esenciu.
- Pridáme jogurt s práškom do pečiva a sódou a za stáleho miešania pridáme aj múku. Vypracujeme tuhšie cesto.
- Plech na pečenie (cca 23 x 40 cm) vymastíme maslom a na dno plechu rozložíme cesto, ktoré prstami pritlačíme. Cesto predpečieme v predhriatej rúre asi 25 minút.
- Potom plech vyberieme a rozložíme teplú jablkovú náplň. Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
- Medzitým si pripravíme bielkový sneh. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny, potom postupne pridávame cukor a citrónovú šťavu a vyšľaháme tuhý sneh.
- Vyberieme koláč z rúry a sneh rozotrieme na jablkovú vrstvu. Rovnomerne ho rozotrieme a vidličkou môžete vytvoriť vzory. Plech opäť vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
- Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť a potom ho nakrájame na porcie.
zdroj: humencan.sk
Zanechajte svoj hlas
Stránky: 1 2