Vynikajúce zemiakové osúšky podľa receptu pani Jarošovej, maminy známeho speváka
Po vykysnutí cesta ho preložte na pomúčenú dosku, rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte kolieska pomocou pohára. Z pripravených zemiakov formujte guľôčky, ktoré kladiete na vykrojené kolieska cesta. Cesto natiahnite a spojte v strede tak, aby zemiaky boli zakryté. Mierne stlačte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu ich ešte viac roztlačte a potrite rozšľahaným vajíčkom. Vidličkou ich poprepichujte a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 – 200 stupňov približne 25 minút.
Tradícia a rodinný recept
Zemiakové osušky z Tepličky nad Váhom sú hotové! Pani Štefánia Jarošová (65) nám prezradila, že tieto osušky sa v Tepličke nad Váhom pečú hlavne pred Vianocami a Veľkou nocou, no ona ich rada napečie vždy, keď si ich Miro vypýta. Ešte dodala, že do zemiakovej plnky je možné pridať aj opraženú slaninku. Osušky chutia výborne teplé i studené a jej mama ich často piekla, keď pripravovala kapustnicu.
Historicky, zemiaky sa stali populárnou ingredienciou v slovenskej kuchyni v 18. storočí, keď sa začali vo veľkom pestovať. Ich všestranné využitie v kuchyni viedlo k vzniku mnohých jedál, ktoré sa dodnes tešia obľube.
Zemiakové osušky sú príkladom jednoduchého, no chutného pokrmu, ktorý sa dedí z generácie na generáciu.