Vynikajúce zemiakové osúšky podľa receptu pani Jarošovej, maminy známeho speváka

foto: Miro Jaroš

foto: Miro Jaroš

Po vykysnutí cesta ho preložte na pomúčenú dosku, rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte kolieska pomocou pohára. Z pripravených zemiakov formujte guľôčky, ktoré kladiete na vykrojené kolieska cesta. Cesto natiahnite a spojte v strede tak, aby zemiaky boli zakryté. Mierne stlačte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na plechu ich ešte viac roztlačte a potrite rozšľahaným vajíčkom. Vidličkou ich poprepichujte a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 – 200 stupňov približne 25 minút.

foto: Miro Jaroš

Tradícia a rodinný recept

Zemiakové osušky z Tepličky nad Váhom sú hotové! Pani Štefánia Jarošová (65) nám prezradila, že tieto osušky sa v Tepličke nad Váhom pečú hlavne pred Vianocami a Veľkou nocou, no ona ich rada napečie vždy, keď si ich Miro vypýta. Ešte dodala, že do zemiakovej plnky je možné pridať aj opraženú slaninku. Osušky chutia výborne teplé i studené a jej mama ich často piekla, keď pripravovala kapustnicu.

foto: Miro Jaroš

Historicky, zemiaky sa stali populárnou ingredienciou v slovenskej kuchyni v 18. storočí, keď sa začali vo veľkom pestovať. Ich všestranné využitie v kuchyni viedlo k vzniku mnohých jedál, ktoré sa dodnes tešia obľube.

foto: Miro Jaroš

Zemiakové osušky sú príkladom jednoduchého, no chutného pokrmu, ktorý sa dedí z generácie na generáciu.

foto: Miro Jaroš

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.